AutoCAD Nedir? Kimler İçindir?
AutoCAD, 1982 yılında ABD merkezli Autodesk adlı firma tarafından üretilip geliştirilen, kağıt üzerinde yapılabilen her türlü teknik çizimin bilgisayar ortamında yapılmasını sağlayan bir yazılımdır. Dünya üzerinde bilgisayar destekli tasarım olarak bilinen CAD (Computer Aided Design) tabanlı programların öncüsü konumundadır. 1982 yılından bugüne kadar yaklaşık 20 kez sürüm değişikliğine uğrayarak bugüne kadar gelmiştir.
Diğer teknik çizim ve tasarım programlarıyla karşılaştırıldığında dünya üzerinde en yaygın olarak kullanılan program olan AutoCAD’in, yaklaşık 17 ayrı dilde sürümü bulunmaktadır. Ancak AutoCAD’i diğer programların önüne çıkaran esas özelliği değişik işletim sistemlerinde de çalışabiliyor olmasıdır. (DOS, Windows, UNIX, Macintosh) AutoCAD Kursu
Neden bu kadar çok sürüm değişikliği?
AutoCAD yazılımcıları oldukça sayıda olup yaklaşık 1000’in üzerinde meslek insanının ortak çalışmasıyla oluşturulmuştur. Zaman içerisinde dünyada gelişen teknolojik evrelerle birlikte üretim ve tasarım çerçevesinde oluşan yeni ihtiyaçlar, çizim ve tasarım dünyasında da yeni gelişmeleri zorunlu kılmış ve AutoCAD programı da bu ihtiyaçlara cevap verebilmek üzere, içeriğinde ve yazılımında değişikliklere uğramıştır. 2000’li yılların başlarına kadar uzun sürelerle gerçekleşen bu değişiklikler, bu zamandan sonra daha hızlı değişimlere uğramış ve sürüm değişiklikleri hemen hemen ardı ardına gelen yıllarda piyasaya sürülmeye başlamıştır.
Örneğin 1998 yılında çıkan AutoCAD 14 sürümünü, 1999 yılında AutoCAD 2000 sürümü, 2001 yılında da AutoCAD 2002 sürümü takip etmiş, 2003 yılında çıkan AutoCAD 2004 sürümünden sonra bunu takip eden her yıl yeni bir sürüm firmalara ve son kullanıcılara satışa sunulmuştur. Şu anda piyasada var olan en son sürüm AutoCAD 2007’dir.
Bu da bize, teknik çizim ve tasarım dünyasında yaşanan gelişmelerin ve teknolojik ihtiyaçların son yıllarda nasıl hızla geliştiği konusunda bize ipucu veriyor sanırım.
AutoCAD’in dwg uzantılı çizim formatı, Dünya Endüstriyel çizim standardı olarak kabul edilmekte ve 2005 yılı kaba verilerine göre, dünyada yaklaşık 1 milyon 300 bin’e yakın kayıtlı kullanıcı tarafından 2 milyarın üzerinde DWG dosyası üretildiği tahmin edilmektedir.
Genel amaçlı bir tasarım ve çizim programı olan AutoCAD’i kullanmak için herhangi bir program dilini bilmek ya da başka bir programı kullanmış olmak gerekli değildir. Bilgisayar aşinalığı ve klavyeyi kullanarak bilgisayarla olan iletişimi temel anlamda yapabiliyor olmak, AutoCAD’i öğrenmeye başlamak için yeterli olmaktadır. Program açıldıktan sonra çoğu bilgisayar yazılımında olduğu gibi AutoCAD’te de bir Yardım (Help) Menüsü bulunmaktadır. Yabancı dilinizin iyi olduğu oranda buradan her türlü yardımı, her komutun ayrıntılı ve şekilli anlatımını ve diğer özellikleri öğrenmeniz mümkündür. Eğitim sistemimizin kalite bakımından tartışıldığı ülkemizde ezbercilikten ve motomot öğretimden kaçabilmek için ailemiz, öğretmenlerimiz veya diğer hocalarımız bizlere “yazarak çalış, daha iyi akılda kalır” derler. Bu yöntem, mevcut sistemimiz içerisinde en yararlı olan öğrenim yöntemlerinden biridir. Aynı durumu AutoCAD’e uyarlarsak, programın öğrenilmesi için bilgisayar başında mutlaka bir çizim veya tasarım yapıyor olmak gerekmektedir sonucuna ulaşabiliriz. Programın başına geçtiğimizde kitaplar yardımıyla belli bir düzeye kadar öğrenimimiz gerçekleştirebiliriz, ancak bu şüphesiz ki yeterli olmayacaktır. Çalıştığı/çalışacağı işkolu itibariyle AutoCAD’i öğrenmenin zorunlu olduğu durumlarda kitapların verebileceğinden daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçekten de ülkemizde bu amaçla açılmış birçok eğitim kurumu mevcuttur ve AutoCAD’i bilgisayar başında bir öğretenden dinlemek ve öğretilenleri uygulamak bilgilerimizin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.
AUTOCAD’i KİMLER İÇİNDİR?
AutoCAD hazırlanırken içeriğinde katkısı olan onlarca meslek disiplinin katkıları yüzünden tahmin edebileceğiniz gibi program, herhangi bir meslek grubuna özel olarak hitap etmemektedir. Tabii ki mesleği itibariyle üretime veya inşaata esas oluşturacak çizim ve/veya tasarım yapan meslek grupları (mimar, inşaat mühendisi, inşaat teknikeri, makine mühendisi, makine teknikeri vb.) AutoCAD’i daha yoğun kullanıyor oldukları için bu meslek gruplarına hitap ediyor gibi görünse de, esasında içerisinde “çizim” olan her türlü teknik üretimin yer aldığı alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Kullanıldığı alan ve hitap ettiği meslek grupları hakkında basit anlamda bir yelpaze oluşturmak gerekirse, AutoCAD programı şu mesleklerle ilişkilendirilebilir:
Mimar,
İnşaat Mühendisi (ve inşaat teknikeri)
Makine Mühendisi (ve makine teknileri)
Peyzaj Mimarı
İçmimar
Şehir Plancısı
Elektrik Mühendisi (ve elektrik teknikeri)
Harita Mühendisi (ve harita teknikeri)
Mobilya Dekoratörü
Endüstri Mühendisi
Endüstri ve Ağaç İşleri Mühendisi
Grafiker
Tasarımcı
0 yorum :
Yorum Gönder