26 Ağustos 2015 Çarşamba

PEGI NEDİR?


Google Play'de indireceğimiz uygulamalarda yazan PEGI ne anlama gelmektedir?

PEGI dünyadaki tüm platformlardaki oyunlar, videolar , eğlence içerikleri ve DVD’ler için yazılmış referanslardır.

PEGI’nin çalışma prensibi ESRB gibi başta saydığımız bu içerikleri yaş gruplarına ayırarak ebeveynleri uyarmaktır. Sistem 2003 yılında hayata geçmiş ve şu an 30’un üstünde Avrupa ülkesinde (Türkiye yok.) uygulanmaktadır. Bu sistem Avrupa’daki oyun ve eğlence takipçileri ile aileleri esas almaktadır. Nielsen 2008 araştırmasına göre 16-49 yaş arası oyun ve eğlence sistemlerini kullananların oranı  İngiltere’de % 37 , İspanya ve Finlandiya’da ise % 28 civarında. Ayrıca yapılan oyunların  yarısı yine aynı veritabanına göre 13 yaş ve altı ( teeneagers olarak tabir ediliyor ) gruba hitap ediyor. 18 Yaş üstü kullanıcılar için yapılan oyunların sayısı ise % 4 civarında. Bu verilerden yola çıkan PEGI S.A. firması yaş gruplarını kendi kıstaslarına göre genel olarak 5’e ayırmış durumda :  3 , 7 , 12 , 16 , 18

PEGI 3 :  Bu etiketi taşıyan oyunlar neredeyse tüm yaş grupları için uygundur. İçerikteki komik figürler ( çizgi kahramanlar olabilir ) hayal ürünü olup çocukların bu karakterleri gerçek hayatla karıştırmaması gerekir. ( Nedenmiş , be hala Bugs Bunny ile sıkı bir dostum ;) )
PEGI 7 : İçerik olarak PEGI 3  ile aynı olmakla beraber bazı içerikler küçükleri korkutabilir.
PEGI 12 : Oyun içeriği genel olarak PEGI 7’ye benzese de buradaki fantezi karakterler , bazı argo kelimeler ve bazı cinsel içerikler daha belirgindir.
PEGI 16 : Oyun içerikleri daha belirgin ve bir kademe daha fazla olarak cinsel içerik , tütün ve uyuşturucuya özendirme ve daha kötü bir dil ile argo içerikleri ihtiva eder.
PEGI 18 : İçeriği yeni bir sınıf oluşturacak kadar kötü bir dil , şiddet içeriği , ani tepki verme , iğrenme gibi içerikleri ihtiva eder.
Şimdi gelelim PEGI için söyleyebileceğimiz bazı oyunlar :


PEGI 3 : FIFA 2012 , ASPHALT : URBAN GT , PACMAN , LOCO ROCO

PEGI 7 : BATTLESTAR GALACTICA , HARRY POTTER , SEGA SUPERSTAR TENNIS

PEGI 12 : AGATHA CRISTY MYSTERIES , DYNASTY WARRIORS , NFS CARBON ,  GUITAR HERO , WORLD OF WARCRAFT

PEGI 16 :  CRYSIS , MAX PAYNE , PRINCE OF PERSIA ,TEKKEN 6 ,IRON STORM

PEGI 18 :  ALONE IN THE DARK , F.E.A.R ,LEISURE SUIT LARRY , SILENT HILL , RESIDENT EVIL , ASSASIN’ CREED

0 yorum :

Yorum Gönder